Translate

zaterdag 10 mei 2014

recepten voor moederdag


Op Moederdag wordt er traditiegetrouw een ontbijtje op bed verzorgd. Bij een wat uitgebreidere Moederdag heeft moeder de hele dag geen taken, zo kun je ook los gaan op het avondeten. Om je alvast op ideeën te brengen hebben we voor ‘s ochtends en ‘s avonds een aantal leuke en niet te ingewikkelde eet-tips op een rijtje gezet. In alle gevallen geldt: Het is voor moeder al een feest als ze er zelf niets aan heeft hoeven doen.

Ontbijt

Bagels

Met bagels kan het niet snel te gek. Een bagel met roomkaas en rucola is niet ingewikkeld en zeker goed genoeg. Ook eiersalade met ham is een goede tip. In alle gevallen geldt: hoe verser de ingrediënten hoe beter.

Flensjes/pannenkoeken

Door veel mensen worden pannenkoekjes als een traktatie beschouwd, zo ook door moeder. Maak de pannenkoekjes niet te dik want vooral ‘s ochtends vroeg moet het nog wel licht verteerbaar zijn. Volg de beschrijvingen op het pak en het kan niet mislukken. Bij het serveren zullen aardbeien, slagroom en poedersuiker niet misstaan.

Croissant met ham en kaas

Croissants zijn luchtig en daardoor perfect om mee wakker te worden. Een zelfgemaakte croissant scoort erg goed als ontbijt voor Moederdag en ze zijn ook nog eens niet moeilijk om te maken. Je hoeft in de winkel alleen maar een pak croissant-deeg te kopen en de ingesloten driehoeken netjes op te rollen. Voor een ham-croissant rol je een plakje ham mee en voor ham-kaas strooi je daar vervolgens nog wat geraspte kaas overheen. Het totaal gaat even in de oven en voor je het weet kun je moeder trakteren op een geweldig moederdag-ontbijt.

Gekookt ei

Maak een gekookt ei voor moeder. Een gekookt ei bij het ontbijt is iets waar maar weinig mensen de tijd voor nemen en daardoor een heerlijke verrassing. De meeste mensen vinden hun ei het lekkerst als deze ongeveer 8 minuten gekookt heeft. Let op dat je het ei aan de onderkant een gaatje geeft en laat hem voorzichtig in het kokende water zakken.

Ontbijt light?

Ondanks dat lang niet alle vrouwen het zeggen, zijn veel vrouwen constant aan het lijnen. Gelukkig kun je ook met een light-ontbijt indruk maken: Met een paar producten als volkoren-beschuit, kiwi’s, light roomkaas en tuinkers kun je een paar heerlijke creaties serveren. Denk je wel even aan de zout en peper?

Smoothy

Een smoothy heeft grote voordelen: het is makkelijk, het is snel, het is gezond én het is ontzettend lekker. De voorbereiding stelt niets voor: je doet het fruit (inclusief aardbei, dat staat voor passie én geeft een mooie kleur), koude melk en yoghurt in een blender om er 1 mooi glad geheel van te mengen. Schenk het mengsel uit in 1 of 2 glazen en klaar.

Zet er een (rode) roos bij!

Het zijn de kleine dingen die het doen en een rode roos staat voor alles dat met liefde te maken heeft. Het serveren van een ontbijt op bed wordt dus nog velen malen specialer als er op dat dienblad ook een klein vaasje met 1 rode roos staat te pronken.

Vergeet niet ook iets te drinken te serveren

Zeker ‘s ochtends vroeg is het belangrijk om niet alleen eten, maar ook drinken aan te bieden. Een kop thee met eventueel een wolkje melk doet het natuurlijk prima maar om de show te stelen serveer je naast een lekker hapje een mooi glas vers geperste sinaasappelsap.

Diner

Aardbeien in witte wijn

Aardbeien in witte wijn zijn goed te combineren met bijvoorbeeld een merengue of een taart.  Ook los, in een wijnglas geserveerd, kan dit een enorm succesnummer zijn. Voor de voorbereiding doe je de met suiker bestrooide aardbeien in een kom waar je vervolgens de wijn overheen giet. Na zo’n 3 uur afgedekt in de koelkast is het tijd om de glazen te vullen.

Artisjok

Met een artisjok steel je de show. Een artisjok is niet alleen lekker, maar hij ziet er ook nog eens erg lekker uit. De bereiding duurt lang, maar het is zeker niet moeilijk: Na het schoonmaken hoef je de artisjok allen nog maar in een pan kokend water te laten zakken. Na zo’n 40 tot 60 minuten is hij gaar (dat merk je doordat de blaadjes er nu heel makkelijk uit te trekken zijn). Kies er zelf een lekker sausje bij en je hebt een gerecht dat zeker in de smaak zal vallen.

Tagliatelle met zalm en spinazie

In een mooi diep bord ziet dit gericht er prachtig uit en bijna iedereen vind het lekker. Tijd om moeder te laten zien dat ook jij echt lekkere gerechten op tafel kunt zetten. Bak de zalm, kook de tagliatelle en laat spinazie, lente-ui, mosterd, room, zout en wat chilipeper de rest doen. Let bij dit gerecht ook goed op de wijze van opdienen: zorg voor een lekker warm bord dat erkeurig opgemaakt uitziet.

Gourmet

Het lijkt wel alsof minimaal de helft van Nederland rond de kerstdagen toch zeker 1 keer gourmet. Niet gek ook want je bent lekker met zijn allen bezig en je hoeft alleen maar te eten waar je zelf het meest zin in hebt. Waarom zou je dan niet ook met Moederdag eens een keer het gourmetstel uit de kast halen? Als je de voorbereidingen zelf doet heeft moeder er geen omkijken naar en het staat garant voor een gezellige avond.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten