Translate

zaterdag 1 maart 2014

Bijt je vast in de lente!

Een nieuwe lente, een nieuwe oogst! En wat kondigt het nieuwe seizoen beter aan dan onze kraakverse primeurgroentjes en ander lekkers van eigen bodem? Bovendien zijn groenten en fruit, samen met Solo Light, de beste partners om helemaal lentefit te worden.
Ik geef je mijn 10 favorieten voor een culinaire lente om vingers en duimen bij af te likken!
Ananas
Deze exotische vitaminebom is goed voor de botten en de aanmaak van rode bloedcellen. Ananas heeft op zich al een fantastische zoetzure smaak. Maar in het juiste gerecht komt het aroma echt helemaal tot zijn recht. Ananas zorgt voor een frisse toets in een lichte viswokschotel, en is een streling voor de tong met yoghurtijs. Voeg je ananas toe aan een vleesbereiding, dan zal het vlees malser worden dankzij de vrucht.
Artisjokken
Vanaf april is het artisjokkentijd. Artisjokken zijn enorm voedzaam: ze zijn eetlustopwekkend, stimuleren lever en gal, bevorderen de vertering van vetten én verlagen het cholesterolgehalte. Artisjokken kan je warm eten met wat gesmolten Solo Light (probeer ze zo ook eens te roosteren!), of koud met een vinaigrette: het ultieme voorjaarsaperitief! Maar ze zijn even overheerlijk in pasta’s, pizza’s, salades, wraps of risotto’s. Profiteer ervan zodra je kan!
Asperges
Jonge scheuten zijn typisch voor de lente. Zo ook witte en groene asperges. Een echte delicatesse die ook nog eens goed voor ons is, want asperges zijn rijk aan vezels, vitamines, mineralen en ….smaak! Koud of warm, op z’n Vlaams, in de soep, in de salade, met zalm, met ham, … en ga zo nog maar even verder. Gooi de aspergevoetjes of schil trouwens niet zomaar weg. Je kan ze nog gebruiken om er aspergecrème van te maken: trek er een bouillon van en voeg daarna room en kruiden toe. Heerlijk eenvoudig!
Avocado
Deze groene, peervormige groente werkt cholesterolverlagend en is goed voor onze stofwisseling. Meestal eet je die rauw (probeer eens met een scheutje balsamico en een snuifje peper en zout!), gepureerd, met garnalen, krab of kip. Maar je kan avocado ook meekoken of bakken in warme gerechten. Als je de avocado verwarmt, doe dat dan niet te lang want anders wordt de smaak te bitter. Wil je dat je avocado sneller rijpt? Leg ‘m bij appels of bananen. Of wil je niet dat het vruchtvlees verkleurt? Besprenkel met citroensap. 
Nieuwe patatjes
Primeuraardappeltjes zijn pure verwennerij! Hun schilletje is zo dun dat je het er zeker aan kan laten. Het bevat veel vitamines, en de smaak van in de schil gekookte patatjes die dan worden gebakken is … onovertroffen! Let er wel op dat je in de schil gekookte aardappelen eerst helemaal laat afkoelen voordat je ze schilt of snijdt. Anders plakken ze te veel en worden ze papperig. Wist je trouwens dat een scheutje Solo margarine bij het kookwater helpt om te voorkomen dat je patatjes overkoken? 
Prei
Prei is de grote broer in de familie van de lookachtigen, is vezelrijk en caloriearm! Droom je van een egale huid, mooie nagels en gladde haren, dan doe je er zeker goed aan om veel prei te eten. In je gerechten zorgt prei ook voor een rijkere en zachtere smaak. Prei is ideaal als basis voor soep, maar je kan de groente evengoed stomen of bakken in combinatie met vis en pasta. Probeer ook eens een preitaartje met tomaat en gorgonzola, smaak verzekerd
Rabarber
Rabarber is een echt lenteproduct met een verrassende, toch wel bitterzure smaak. Of het nu een groente of fruitsoort is, zijn we nog niet helemaal uit, maar rabarber bevat zeker wel veel vruchtzuren, vitamines en mineralen. Rabarber is razend lekker om rauw te eten met wat suiker. Maar de smaak komt ook mooi tot z’n recht in zoete én zoute gerechten, zoals jam, gebak, quiche, en een echte aanrader? Da’s een kruidig vis- of vleesgerecht met rabarbermousse! 
Radijsjes
Een van de scherpste, pittigste en pikantste groentjes van eigen bodem. En daarom ook een smakelijk alternatief voor een stevige espresso! Radijsjes stimuleren trouwens de spijsvertering, precies daarom zijn ze eigenlijk het ultieme, hongeropwekkende voorgerecht. Ze worden altijd rauw gegeten: in een salade, als kruidig borrelhapje of als dipsausje. Zijn ze een beetje zacht geworden, leg de radijsjes dan een uurtje in koud water tot ze weer knapperig zijn. Wist je trouwens dat ook de blaadjes van de radijs eetbaar zijn? Je kan ze verwerken in een radijsblaadjessoep, of in een puree. 
Spinazie
Spinazie staat bekend als een groente die je, door zijn ijzergehalte, sterk maakt. Dat is nogal overdreven, maar nog geen reden om er minder van te eten. Spinazie is en blijft immers rijk aan ijzer en enkele andere mineralen. Je kan spinazie zowel rauw als warm eten. Denk er wel aan dat spinazie bij warme bereidingen enorm slinkt. Spinazie is op z’n best in combinatie met zuivelproducten: room, feta, andere kaassoorten, … Ken je trouwens dat vervelende gevoel aan je tanden als je spinazie gegeten hebt? Tanden poetsen helpt niet, melk drinken of een ei eten daarentegen wel! 
Tuinkruiden
In de lente staat alles in bloei, en dus ook tuinkruiden à volonté. Hun jonge blaadjes en frisse smaken passen perfect in allerlei slaatjes en sausjes. Enkele van mijn ultieme combinaties? Basilicum met tomaat, natuurlijk; bieslook met plattekaas, peterselie met primeurworteltjes, dille met zalm, kervel met kabeljauw, munt met lamsvlees (nog zo’n lenteklassieker) en dragon met venkel. En hoe jonger, hoe meer smaak ze hebben. Geen tijd te verliezen dus!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten