Translate

zondag 23 februari 2014

bouillabaisse

  • FRANS HOOFDGERECHT
  •   INGREDIENTEN

    1 ui;  prei; 500 gram rijpe tomaten; 4 eetlepels olijfolie; 2 teentjes knoflook; 1 theelepel venkelzaad; 1 theelepel gedroogde rozemarijn; 1 theelepel gedroogde tijm; 1 envelopje saffraan; 1 stukje schil van een schoongeboende sinaasappel; zout; peper; 1 kilo visfilet(zeeduivel, poon, wijting, zeebaars); 1 liter visbouillon; 1 dl droge witte wijn
    HULPMIDDELEN
    Mes; pan met dikke bodem; knoflookpers; borden
Een van de bekendste gerechten uit de Franse regionale keuken is de bouillabaisse. Deze rijkgevulde vissoep komt oorspronkelijk uit de Provence(Marseille). Vissers stookten na een dag hard werken een een voudige houtskoolvuur en kookten een maaltijd van de restanten van de vangst. Tegenwoordig heeft iedere streek in Frankrijk zijn eigen bereiding van dit recept. Deze bereiding wordt vast uw toprecept.
Voorbereiding
Pel de ui en snipper hem fijn. Maak de prei schoon en snijd hem in ringen. Houd de tomaten even in kokend water. Ontvel ze, verwijder de zaadjes en snijd het vruchtvlees in grove stukken.
Bereidingswijze
Verhit de olie en fruit de ui en de prei ca, 8 minuten. Pers de knoflook erboven uit en voeg de tomaten, de kruiden en de sinaasappelschil toe. Verhit alles ca. 10 minuten op middelhoog vuur, tot de tomaten zacht zijn. Verwijder de sinaasappelschil. Breng op smaak met zout en peper. Snijd de visfilets in gelijke stukken en voeg ze toe aan het groentenmengsel(de stevigste vis eeerst, de zachste vis het laatst)samen met de visbouillon en de witte wijn. Laat de vis tegen de kook aan gaar worden in ca. 10 minuten. Verdeel de bouillabaisse over 6 borden.
Serveertips
ROUILLE:


Traditioneel wordt de bouillabaisse geserveerd met rouille, een pittige pasta. U maakt de rouille als volgt: pureer 2 chilipepers met 3 teentjes knoflook, zout en 1 eetlepel paneermeel tot een pasta of wrijf alles fijn in een vijzel. Roer er beetje bij beetje 5 eetlepels olijfolie door. Geef de rouille er apart bij of garneer er schijfjes geroosterd stokbrood mee, die u in de soep laat drijven.


Bevat p.p.: ca. 1200 kJoulles/285 kcal; 47 gram eiwit; 10 gram vet; 3 gram koolhydraten

Geen opmerkingen:

Een reactie posten