Translate

vrijdag 28 februari 2014

muffins met appel

extra materiaal:
  • een keukenweegschaal
  • een keukenmachine met K-hulpstuk (om beslag te mengen)
  • een bakblik voor muffins of kleine ronde cakes
  • papieren cups voor kleine cakes of muffins
  • een strooibus voor bloemsuiker of een zeefje
Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €2,00 per persoon.
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen

ingrediënten

  • 400 g zelfrijzende bloem
  • 1 eetlepel bakpoeder
  • 150 g bruine suiker
  • 125 g boter + een extra klontje
  • 25 cl melk
  • eieren
  • appel (bv. Jonagold)
  •  een snuifje nootmuskaat
  • 3 eetlepels ahornsiroop (of esdoornsiroop)
  • 1⁄2 theelepel gemalen kaneel (naar smaak)
  •  een beetje bloemsuiker (decoratie)

bereiding

  • Meng eerst alle droge ingrediënten samen. Weeg de bloem en de bruine suiker zorgvuldig af.
  • Doe de bloem, de bruine suiker en het bakpoeder in de mengkom van de keukenmachine.
  • Weeg de boter en doe ze in een kleine pot. Smelt de boter op een zacht vuur, maar laat ze niet kleuren.
  • Meet de juiste hoeveelheid melk af.
  • Plaats de mengkom met de droge ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik het K-hulpstuk om alles te mengen op lage snelheid.
  • Giet de melk erbij, en breek er even later de eieren in. Kijk uit dat er geen stukjes eierschaal in het beslag terecht komen.
  • Giet de gesmolten boter in een straaltje bij het beslag. Laat de machine alles op het gemak mengen. Hou het pannetje waarin de boter is gesmolten aan de kant.
  • Schil de appel en snij de vrucht in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij elk stukje appel in kleine blokjes van ong. 0,5 centimeter.
  • Doe een vers klontje boter in het pannetje (waarin je eerder al boter hebt gesmolten) en verwarm het op een matig vuur.
  • Stoof de stukjes appel een minuut in de bruisende boter en schenk er een beetje ahornsiroop (of esdoornsiroop) over.
  • Bepoeder de appelstukjes met een flinke snuif kaneel en een beetje gemalen nootmuskaat. Roer in het pannetje.
  • Verwarm de oven voor op 210°C.
  • Schep de appelblokjes in het muffinbeslag en laat de machine heel even draaien.
  • Plaats in elke kleine cakevorm van het bakblik twee papieren cups. Vul elke vorm tot bijna tegen de rand met beslag.
  • Plaats de muffins in de hete oven van 210°C. Bak ze gedurende 20 minuten.
  • Prik met een satéstok of prikvork in een muffin om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen deegrestjes aan het stokje kleven, dan zijn ze klaar.
  • Laat de muffins afkoelen en presenteer ze met een dun laagje bloemsuiker erover.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten