extra materiaal:
- een keukenweegschaal
- een keukenmachine met K-hulpstuk (om beslag te mengen)
- een bakblik voor muffins of kleine ronde cakes
- papieren cups voor kleine cakes of muffins
- een strooibus voor bloemsuiker of een zeefje
Dit gerecht zet je al op tafel vanaf €2,00 per persoon.
De ingrediënten in dit recept zijn voor 4 personen. Wil je dit voor meer of minder personen klaarmaken? Dat kan: 1 persoon 2 personen 4 personen 6 personen 8 personen
ingrediënten
- 400 g zelfrijzende bloem
- 1 eetlepel bakpoeder
- 150 g bruine suiker
- 125 g boter + een extra klontje
- 25 cl melk
- 2 eieren
- 1 appel (bv. Jonagold)
- een snuifje nootmuskaat
- 3 eetlepels ahornsiroop (of esdoornsiroop)
- 1⁄2 theelepel gemalen kaneel (naar smaak)
- een beetje bloemsuiker (decoratie)
bereiding
- Meng eerst alle droge ingrediënten samen. Weeg de bloem en de bruine suiker zorgvuldig af.
- Doe de bloem, de bruine suiker en het bakpoeder in de mengkom van de keukenmachine.
- Weeg de boter en doe ze in een kleine pot. Smelt de boter op een zacht vuur, maar laat ze niet kleuren.
- Meet de juiste hoeveelheid melk af.
- Plaats de mengkom met de droge ingrediënten in de keukenmachine. Gebruik het K-hulpstuk om alles te mengen op lage snelheid.
- Giet de melk erbij, en breek er even later de eieren in. Kijk uit dat er geen stukjes eierschaal in het beslag terecht komen.
- Giet de gesmolten boter in een straaltje bij het beslag. Laat de machine alles op het gemak mengen. Hou het pannetje waarin de boter is gesmolten aan de kant.
- Schil de appel en snij de vrucht in kwarten. Verwijder het klokhuis en snij elk stukje appel in kleine blokjes van ong. 0,5 centimeter.
- Doe een vers klontje boter in het pannetje (waarin je eerder al boter hebt gesmolten) en verwarm het op een matig vuur.
- Stoof de stukjes appel een minuut in de bruisende boter en schenk er een beetje ahornsiroop (of esdoornsiroop) over.
- Bepoeder de appelstukjes met een flinke snuif kaneel en een beetje gemalen nootmuskaat. Roer in het pannetje.
- Verwarm de oven voor op 210°C.
- Schep de appelblokjes in het muffinbeslag en laat de machine heel even draaien.
- Plaats in elke kleine cakevorm van het bakblik twee papieren cups. Vul elke vorm tot bijna tegen de rand met beslag.
- Plaats de muffins in de hete oven van 210°C. Bak ze gedurende 20 minuten.
- Prik met een satéstok of prikvork in een muffin om te controleren of ze gaar zijn. Als er geen deegrestjes aan het stokje kleven, dan zijn ze klaar.
- Laat de muffins afkoelen en presenteer ze met een dun laagje bloemsuiker erover.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten